piątek, 6 września 2019

Ryż po meksykańsku




Lekko ostry brązowy ryż ze składnikami kojarzącymi się z meksykiem. W sam raz na chłodniejsze dni, bo przyjemnie rozgrzewa i syci na długo. :)

Składniki:

- 2 szklanki rosołu
- 1 szklanka brązowego ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy (80 g)
- mała puszka czerwonej fasoli (80 g)
- sól do smaku
- kolendra lub pietruszka do posypania dania
Przyprawa:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub więcej, jeśli ktoś lubi ostre ;))
- 0,5 łyżeczki cukru
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Opłukany ryż wrzucić do zagotowanego rosołu, gotować ok. 40 minut na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. W czasie, gdy ryż się gotuje pokroić paprykę i kurczaka. Mięso dokładnie obtoczyć w przyprawie. Podsmażyć paprykę i kurczaka na patelni, aż mięso się zetnie z wierzchu. 10 minut przed końcem gotowania ryżu dorzucić zawartość patelni, dokładnie wymieszać. 5 minut przed końcem dodać kukurydzę i fasolę. Przełożyć na talerze lub do misek, przed podaniem posypać pietruszką lub kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz