wtorek, 10 września 2019

Chleb z orzechami włoskimi na zakwasie

Pszenny chlebek z orzechami i garścią rodzynek lub żurawiny. Smakowity ze słonymi i słodkimi dodatkami albo po prostu posmarowany masłem. Szczególnie pasuje do niego ser brie lub camembert.

Składniki:

- 400 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 325 g wody
- 200 g zakwasu (ja mam żytni, może być pszenny)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 garście (50 g) orzechów włoskich
- garść pokrojonych na mniejsze kawałki rodzynek lub żurawiny


Przygotowanie:

Wyrobić wszystkie składniki przez ok. 5 minut mikserem. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie poskładać ciasto ręką i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką obsypaną obficie mąką, aby się nie przykleił. Odstawić na kolejne 2 godziny. Do piekarnika wstawić brytfannę i rozgrać go do 225°C. Gdy się nagrzeje przerzucić chleb do nagrzanej brytfanny, przykryć i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć grzanie do 200°C, odsłonić chleb i piec jeszcze 20 minut. Upieczony chleb od razu przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Świeżo ostygnięty smakuje wyśmienicie, ale jak to na zakwasie, może leżeć przez kilka dni. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz