sobota, 14 września 2019

Odwrócone ciasto drożdżowe


Drożdżówka z wtopionymi owocami w karmelowej glazurze. Ciasto w momencie pieczenia nie wygląda zbyt spektakularnie, ale całą swoją urodę pokazuje, gdy się je odwróci. Wtedy cynamonowy karmel rozpływa się po całym puszystym cieście. 

Składniki:

Ciasto:
- 450 g mąki pszennej (typ 500 lub 650)
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 40 g drożdży 
- 40 g masła
- 100 g cukru

Na spód foremki:
- 100 g masła 
- 100 cukru
- łyżeczka cynamonu
- 300-400 g owoców (polecam jabłka, brzoskwinie albo gruszki)

Przygotowanie:

Do rozkruszonych drożdży dodać połowę mleka, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę składników na ciasto i rozczyn. Ciasto wyrobić mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego przez ok. 5 minut. Odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. 
Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozsmarować masło, posypać cukrem i cynamonem, ułożyć pokrojone w kostkę owoce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość foremki i przełożyć na owoce. Piec w 180°C przez ok. 30 minut. 
Upieczoną drożdżówkę zostawić na ok. godzinę do przestygnięcia. Postawić u góry drugą foremkę lub dużą deskę i odwrócić całą konstrukcję "do góry nogami" (ciasto znajdzie się w tej drugiej foremce albo na desce), zdjąć z wierzchu papier do pieczenia. Ciasto kusi lekko ciepłe, ale na drugi dzień też jest przepyszne. :)


1 komentarz:

  1. mam ochotę na to ciasto i mam pytanie. Składników ciasta nie wyrabiać ? Z góry dziękuję za odpowiedź





    OdpowiedzUsuń