poniedziałek, 30 września 2019

Kakaowy pleśniak z dżemem morelowym


Moje ulubione ciasto i smak dzieciństwa. Nazwa niezbyt zachęcająca, ale ciasto jest cudowne. Kruche ciasto, dżem i beza. Zawsze ciasto bardzo rośnie w piekarniku i potem opada, taki już jego urok. Tym razem ciasto całkiem kakaowe z dżemem morelowym.

Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 50 g kakao
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 5 żółtek
- 50 g gęstej, kwaśnej śmietany

Beza:
- 5 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

+ ok. 300 g dżemu morelowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części. Włożyć do lodówki na noc.

Następnego dnia ubić białka, dodawać małymi porcjami cukier ( ubijanie trwa ok. 10 minut).

Jedną część ciasta zetrzeć, na tarce o grubych oczkach, do dużej blaszki, posmarować dżemem. Zetrzeć drugą część ciasta, rozsmarować na niej bezę. Zetrzeć na wierzch ostatnią część ciasta.

Piec w 180°C przez 70 minut. Zostawić w piekarniku na 10 minut, wyjąć i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia (po lekkim przestygnięciu wyjąć z blaszki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz