piątek, 27 września 2019
Ciasto z kubka
Na pomysł natknęłam gdzieś w internecie i od razu opatentowałam przepis. Może to logiczne, ale i tak jestem w szoku, że można "upiec" ciasto... w mikrofalówce. Bardzo przypomina ono murzynka z orzechami. Może nie jest to moje ulubione ciastko, ale jeśli ktoś ma nagle ochotę na coś słodkiego to czemu nie? Robi się je dosłownie w 5 minut... a nawet krócej. Uwielbiam ten moment, kiedy ciastko nagle rośnie i wystaje poza kubek. :D
Składniki:
- łyżeczka masła
- 10 g czekolady (1-2 kostki)
- łyżka cukru pudru
- jajko
- 3 łyżki mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło i czekoladę wrzucić do kubka o pojemności 300 ml, rozpuścić w mikrofalówce (ok. 30 sekund). Dodać cukier i jajko, dokładnie wymieszać widelcem. Wsypać mąkę, proszek i posiekane orzechy. Wymieszać krótko do połączenia składników. Wstawić do mikrofalówki na ok. 1 minutę. Przez okienko będzie widać jak ciastko urosło nad kubek. Poczekać chwilę aż ciastko przestygnie, można jeść prosto z kubka lub podawać odwrócone na talerzyku. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz