wtorek, 3 września 2019

Bułki pszenne z zakwasem


Puszystość, delikatność dzięki drożdżom i trwałości dzięki zakwasowi. Do zup, sosów, leczo, gulaszów albo po prostu na śniadanie. Uwielbiam te bułeczki, bo są proste, smaczne i zdrowe. A bułki z zakwasem ciężko dostać nawet w piekarniach. Bardzo zachęcam do "wyhodowania" domowego zakwasu, pieczywo na nim jest o niebo lepsze niż to ze sklepów. Nie ma z nim dużo zabawy, zrobienie pieczywa zajmuje chwilę i nic nie ogranicza, do domowego chleba można dodać wszystko. Na tym blogu na pewno nie zabraknie przepisów na chleb i inne wypieki na zakwasie, bo jest świetny...może oprócz zapaszku jaki wydziela. ;)

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 650
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g aktywnego zakwasu chlebowego (u mnie żytni, może być pszenny)
- opcjonalnie łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach

Przygotowanie:

Mleko i wodę lekko podgrzać (mają być lekko ciepłe, nie mogą parzyć). Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można mikserem, zajmuje to ok. 3 minut, później można sobie pomóc ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Ciasto podzielić na 6-8 części i uformować bułeczki. Położyć na blaszce, dowolnie naciąć. Nastawić piekarnik na 200°C. Wstawić bułeczki i piec ok. 20 minut. Ostudzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz