wtorek, 27 sierpnia 2019

Serduszka z dżemem




Ciastka w kształcie serc wprost idealne na miły prezent. :D Ciasto jest jednocześnie miękkie i kruche po upieczeniu, a praca z nim jest bardzo przyjemna. Na pewno pojawią się jeszcze inne wypieki na bazie tego ciasta. :)



Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 4 łyżki cukru
- 100 g zimnego masła
- 2 łyżki gęstej śmietany ( 18% lub 36%)
- skórka z cytryny
- jajko
- 4 łyżki kwaskowatego, gęstego dżemu (np. porzeczkowego albo malinowego)

Przygotowanie:

Drożdże zasypać cukrem. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę, skórkę z cytryny, żółtko i płynne drożdże z cukrem. Wyrobić ręcznie na jednolite ciasto, rozcierając kawałki masła. Ciasto rozwałkować, na podsypanym mąką stole, na dwa (w miarę równe ;)) prostokąty. Na jednym rozsmarować dżem i przykryć drugim. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku, i prostopadle na paski. Każdy pasek naciąć (nie do samego końca) wzdłuż dłuższego boku. Zawijać i zlepiać na dole, tworząc serduszko. Przed pieczeniem posmarować ciastka roztrzepanym białkiem. Piec w 180° na środkowej półce piekarnika ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyszło mi 16 słodkich serc, ale ilość i czas pieczenia zależy od wielkości serduszek (ciasteczkowych oczywiście :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz