poniedziałek, 12 sierpnia 2019

Pierogi z pieczarkami i czerwoną soczewicą




Nie ma to jak zrobić sobie zapas pierogów w pochmurny dzień. :) Te są ciekawe, bo przypominają pierogi z mięsem. Najlepiej smakują podsmażone na odrobinie smalcu z dużą ilością skwarek. Ja po prostu skropiłam je dzisiaj oliwą z oliwek, były przepyszne i w 100% wegetariańskie. :) Ciasto pochodzi z przepisu na pierozki-z-nadzieniem-morelowym.html, które jest świetne, bo jest miękkie w dotyku, a pierogi się nie rozgotowują. 

Składniki:

Ciasto:
- 0,5 kg mąki typ 00
- 0,5 kg mąki typ 500 lub 450 (tortowej)
- 0,5 litra gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

- 2 duże cebule
- 500 g pieczarek
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki suszonych ziół
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

Przygotowanie:


Mąki z solą mieszać mikserem, dolewając wodę. Gdy składniki z grubsza się połączą, dodać olej i roztrzepane jajko. Wyrobić na gładkie ciasto. Można wyłożyć ciasto na stół i pomóc sobie rękami. Ciasto jest bardzo miękkie i przyjemne w dotyku. Należy je odstawić na ok. 30 min. (w misce i pod wilgotną ściereczką).


Soczewicę opłukać, gotować 15 min, przelać zimną wodą. Pieczarki zetrzeć na tarce. Cebule drobno posiekać. Zeszklić cebule na rozgrzanej patelni z tłuszczem, dodać pieczarki. Puszczą one wodę, należy ją całkiem odparować. Doprawić zawartość patelni solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać z ugotowaną soczewicą. 


Ulepić pierogi (klasycznie lub z pomocą maszynki). Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia.


Mrożenie: jeszcze surowe pierogi ułożyć na blaszce, tak żeby się nie dotykały, włożyć na conajmniej godzinę do zamrażalnika, wyjąć i przełożyć do woreczka, włożyć z powrotem do zamrażalnika. Można również pierogi podgotować przez ok. 1 minutę, wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem i dalej postępować tak jak wyżej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz