środa, 14 sierpnia 2019
Hummus paprykowy i pomidorowy
Aromatyczna pasta z ciecierzycy w dwóch odsłonach, obie wersje są niezwykle smaczne, idealne do chleba czy chrupiących warzyw. Domowy, zdrowy hummus, a do tego łatwy i szybki do zrobienia:
Składniki (na dwie porcje o różnych smakach):
- 400 g ciecierzycy (u mnie ugotowana, może być z puszki)
- 100 g tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala lub curry
- 1 duży, posiekany ząbek czosnku
- 0,5 szklanki wody
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, aż znikną większe kawałki ciecierzycy. Podzielić hummus na dwie części (lub zrobić dużą porcję jednego smaku, zwiększając dwukrotnie dodatki smakowe).
Hummus paprykowy:
- 0,5 średniej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- duża szczypta soli (można więcej do smaku)
- woda
Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Po ostygnięciu obrać ją ze skórki dodać do jednej części hummusu. Dodać paprykę w proszku i sól do smaku. Miksować blenderem, dolewając wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do miseczki.
Hummus pomidorowy:
- 30 g suszonych pomidorów w oleju ze słoika
- opcjonalnie oliwki i oliwa z oliwek, sól do smaku
- woda
Pomidory posiekać, dodać do drugiej części podstawowego hummusu. Miksować blenderem, dolewając wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do miseczki, można ozdobić oliwkami i polać oliwą z oliwek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz