sobota, 10 sierpnia 2019

Brownie z borówkami i masłem orzechowym






Najlepszy na świecie zakalec - brownie. Nawet nie staram się dodawać mniej masła i cukru, bo to już nie byłoby to samo... ale co tam, czasami można sobie pozwolić. Tym bardziej na coś tak czekoladowego i nieziemsko pysznego. Do tego soczyste borówki i orzechowy posmak. Jak szaleć to szaleć, a jest warto ;) Amerykańskie brownie z amerykańskimi borówkami i amerykańskim masłem orzechowym:

Składniki:

Ciasto:
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g cukru
- 100 g mąki
+ 200 g borówek amerykańskich
Wstawka orzechowa:
- 100 g masła orzechowego (takiego 100%, bez żadnych dodatków)
- 50 g masła
- szczypta soli

Przygotowanie:

Masło rozpuścić z czekoladą w garnku na najmniejszej mocy palnika. Wsypać cukier, do ostudzonej masy dodać jajka i dokładnie wymieszać trzepaczką, na koniec wmieszać łyżką mąkę. Teraz czas na masło orzechowe:

Rozpuścić w rondelku masło, zdjąć z palnika i wmieszać masło orzechowe i szczyptę soli.

Przelać ciasto do prostokątnej lub kwadratowej foremki, wyłożyć masło orzechowe robiąc esy-floresy i wysypać na wierzch borówki. Piec ok. 25 minut w 180°C.

P.S.: Należy uważać, bo przygotowany produkt jest uzależniający, co może doprowadzić do nałogu (albo ostatecznie zeskrobywania resztek ciasta z papieru do pieczenia).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz