środa, 21 sierpnia 2019

Imprezowe bułeczki




Puszyste bułeczki do odrywania z serem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Są idealne do maczania w oliwie z oliwek albo w towarzystwie sałatki. Sprawdzą się na każdą imprezę. :)


Składniki:

- ok. 4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 60 g pieczarek
- 60 g suszonych pomidorów ze słoika
- 100 g twardego sera (najlepszy parmezan, oscypek, itp.)
- (gdy sięgamy po mniej słony ser, można dodać szczyptę soli)

Przygotowanie:

Mleko i wodę podgrzać do temperatury ciała. Wkruszyć drożdże, dodać cukier. Pieczarki pokroić w kostkę, pomidory odsączyć i pokroić w paski, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3 szklanki mąki wsypać do dużej miski, dodać mleko z drożdżami, oliwę, krótko wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić mikserem lub ręcznie, dosypując stopniowo mąkę. Zajmuje to 10-15 minut, gdy ciasto przestaje przyklejać się do dłoni, jest gotowe. Odłożyć do miski obsypanej mąką, odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie poskładać trochę ciasto i podzielić na 12 albo 15 części. Nadać ładny, okrągły kształt bułeczkom. Ułożyć w foremce lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Bułeczki posmarować z wierzchu odrobiną oliwy i posypać garścią mąki. Odstawić na 30 minut. Piec w 225°C przez 15 minut. Podawać lekko ciepłe. Na drugi dzień są mega smaczne podgrzane w piekarniku z funkcją grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz