poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Ciemne ciasto ze śliwkami




Kakaowe ciasto pod śliwkami z bezą. Wychodzi puszyste, śliwki można śmiało zamienić na inne ulubione owoce, a robi się je w mniej niż 15 minut.



Składniki:

- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki oleju
- 100 g jogurtu (w temperaturze pokojowej)
+ 300-400 g śliwek
+ ok. 10 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Śliwki umyć, każdą przekroić na pół i wypestkować. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo cukier. Do żółtek dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, olej, jogurt, wymieszać (masa jest bardzo gęsta). Odłożyć 1 szklankę ubitych białek z cukrem, resztę wmieszać w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej formy, ułożyć śliwki (lekko je wcisnąć), posmarować z wierzchu odłożoną bezą. Piec 50 minut w 180°C. Po ok. 20 minutach pieczenia, przykryć, aby beza się zbyt nie przypiekła. Po upieczeniu zostawić przez 5 minut w otwartym piekarniku, wyjąć, po lekkim ostygnięciu wyjąć ciasto z foremki. Polać z wierzchu roztopioną czekoladą, zostawić do całkowitego ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz