piątek, 16 sierpnia 2019

Babka nugatowa




Delikatne ciasto z posmakiem miodu i orzechów. Jest bardziej wykwintna niż zwykła babka, ma nawet w sobie coś świątecznego. :) Sama w sobie jest niezwykle smaczna, a dopełnia ją czekoladowo-miodowa polewa. Babka jest bardzo wilgotna i ma niejednolitą teksturę, a w smaku przypomina...nugat. :D

Składniki:

- 200 g masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1 szklanka zmielonych orzechów (np. migdałów lub laskowych)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła

+ opcjonalnie posiekane orzechy

Przygotowanie:

W dużym garnku podgrzać masło, mleko, miód, kakao i 0,5 szklanki cukru. Gdy masło się rozpuści, zdjąć z palnika i ostudzić. Mąkę, zmielone orzechy i proszek przesiać i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, dodawać stopniowo pozostałe 0,5 szklanki cukru.
Do zawartości garnka wmieszać kolejno żółtka, suche składniki i delikatnie pianę, tylko do połączenia. Przelać do dużej keksówki. Piec 1 godzinę i 20 minut w 170°C , w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, aby wierzch się zbyt nie spiekł.
Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika. Lekko ostudzić i wylać na ostygnięte ciasto. Można posypać posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz