niedziela, 18 sierpnia 2019

Cinnamon rolls ze śliwkami




Połączenie bułeczek cynamonowych i drożdżówek ze śliwkami. Muszę się przyznać, że mam słabość do domowych cinnamon rolls, jest to jedna ze smaczniejszych rzeczy jakie jadłam. Są przepyszne przez kilka dni, ale kuszą jeszcze ciepłe i znikają w na prawdę szybkim tempie. Dodanie owoców to strzał w dziesiątkę, a z chrupiącą kruszonką to niebo w gębie. :D

Składniki:

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 50 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru

Masło i posypka cynamonowa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 75 g mąki

+ 500 g śliwek
+ mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać, aby było lekko ciepłe. Do mleka wruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawić,  aby drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodać roztrzepane jajka, roztopione masło, resztę cukru i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Najlepiej zacząć mikserem, bo ciasto jest nieco rzadkie, potem można pomóc sobie rękami i nie dosypywać mąki, ciasto po ok. 10 minutach przestanie kleić się do dłoni, ale nadal będzie miękkie. Odstawić do wyrośnięcia (w ciepłe dni wystarczy 30 minut).

Składniki na kruszonkę rozetrzeć i włożyć do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Wymieszać cukier z cynamonem.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem cynamonowym, wyłożyć śliwki. Zawinąć w rulon i pokroić na 15 ślimaków (lub 12 dużych ślimaków). Ułożyć w dużej blaszce, posmarować odrobiną mleka i posypać kruszonką. Piec 25-30 minut w 180°C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz