czwartek, 8 sierpnia 2019

Makaron z sosem kurkowo-śmietankowym


Makaron otulony kremowym sosem ze sprężystymi kurkami. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gdy nie ma sezonu na kurki, można je zastąpić zwykłymi pieczarkami.

Składniki:

- 400 g makaronu (polecam krótki np. rurki, świderki, kokardki)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 200 g kurek
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 100 g twardego sera (najlepszy parmezan lub grana padano)
- 0,5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- świeże zioła (idealnie pasuje pietruszka, ja dodałam jeszcze bazylię)

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle lub oleju. Dodać oczyszczone kurki, smażyć do odparowania wody, którą puszczą grzyby. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z palnika i wmieszać śmietankę.
Makaron ugotować al dente, jeszcze gorący dodać do sosu, dodać połowę sera i dokładnie wymieszać, aby makaron osnuł się sosem. Przed podaniem posypać każdą porcję resztą sera i posiekanymi ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz