niedziela, 21 lipca 2019

W-Z z porzeczkami




Jedno z bardziej znanych ciastek z małą niespodzianką w postaci porzeczek. "Wuzetka" to dla wielu smak dzieciństwa i podstawa w repertuarze większości cukierni. Ciasto idealne na przyjęcia - efektowne i lubiane (no bo kto się nie skusi na połączenie czekolady i bitej śmietany? ;)) Tutaj nieco urozmaicona wersja z porzeczkami, które świetnie przełamują delikatny smak ciasta:

Składniki:

Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- opcjonalnie 2 łyżki likieru czekoladowego ;)

Przesiać i wymieszać mąki z kakao. Białka ubić, pod koniec ubijania zacząć dodawać, po kilka łyżek, cukier. Ubijać łącznie przez ok. 10 minut. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po kilka łyżek suchych składników. Na koniec wlewać powoli olej (i likier). Wlać masę do prostokątnej foremki, wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170°C ok. 40 minut. Po lekkim ostygnięciu ciasta, wyjąć je z formy i położyć "do góry nogami", odkleić papier i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt gotowy. :)

Krem:
- 600 g śmietanki 36%
- 250 g mascarpone
- 8 łyżek cukru pudru

Śmietanka i mascarpone muszą być zimne, przełożyć je do dużej miski i zacząć ubijanie, po 2 minutach dodać w kilku partiach cukier puder. Ubijać cierpliwie dalej do powstania "esów-floresów". Krem jest gotowy kiedy ma sztywną konsystencję, ale trzeba uważać, żeby nie zrobiło się masło. ;)

Wstawka porzeczkowa:
- 300g porzeczek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wody

Wszystkie składniki umieścić w małym garnku i gotować, często mieszając i rozgniatając owoce. Po ok. 10 minutach powstaje gęsty dżem. Zostawić do ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 40 g mlecznej czekolady
- łyżka masła

Polewę najlepiej zrobić kiedy złożone ciasto jest już w lodówce. W rondelku umieścić wszystkie składniki. Podgrzewać, mieszając, na najmniejszej mocy palnika, aż składniki się rozpuszczą. Zostawić do przestygnięcia.

Składanie finalnej wuzetki:

Biszkopt czekoladowy przekroić poziomo na 2 blaty. Na podstawce/ desce (użyłam dna od większej blachy) umieścić jeden z blatów ciasta, posmarować wysmażonymi porzeczkami. Małą część kremu zostawić do ozdoby, resztę wyłożyć na porzeczki, na krem położyć drugi blat biszkoptu (można nasączyć kilkoma łyżkami wody). Przykryć (np. większą formą, tak aby nie dotykała ciasta) i wstawić ciasto do lodówki na conajmniej godzinę. W tym czasie przygotować polewę. Ostygniętą, płynną polewę wylać na wierzch ciasta. Ostrym nożem odkroić nierówne brzegi, pokroić ciasto na równe kwadraty lub prostokąty (nóż, dla ułatwienia, przed każdym cięciem, moczyć w gorącej wodzie i wycierać). Ozdobić każde ciastko odstawioną częścią kremu. Można dodać także świeże porzeczki. Gotowe! Wstawić ciasto do lodówki, najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień.

P.S.: Te porzeczki na zdjęciu wyglądają jak oczy, nieświadomie stworzyłam małe, wuzetkowe potworki! :D








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz