poniedziałek, 22 lipca 2019

Gofry czekoladowe




Idealne na imprezę, wymarzone na śniadanie. Te gofry są dla tych, którzy lubią gorzką czekoladę.  Najbardziej pasują do nich słodkie dodatki, takie jak syrop klonowy czy dżem. Można nawet powiedzieć, że są podwójnie czekoladowe. ;)

Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
- 1/3 szklanki oleju
- polecam dodać 1 łyżkę likieru czekoladowego lub ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i kakao przesiać, dodać czekoladę i wymieszać. Jajka ubić z cukrem. Miksując na mniejszych obrotach, dodawać powoli: mleko, suche składniki, olej (i likier). Odstawić ciasto na conajmniej 15 minut (odrobinę zgęstnieje). Piec w jak najbardziej nagrzanej gofrownicy, nie zaglądać w trakcie pieczenia (przez kakao pieką się odrobinę dłużej niż klasyczne gofry, u mnie ok. 7 minut na gofra, ale czas zależy od gofrownicy). Podawać z ulubionymi, słodkimi dodatkami. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz