poniedziałek, 1 lipca 2019

Ciasteczka migdałowo-maślane




Proste, a jednocześnie pełne smaku. Ciasteczka zrobione spontanicznie, ale próba świetna, od razu zapisałam przepis :) Jeśli ktoś ma nadmiar orzechów w domu, to może od razu zabrać się do pracy. A  naprawdę nie ma jej dużo i będą gotowe w 30 minut. Mocno migdałowe, przyjemnie chrupiące, a w środku lekko klejące...


Składniki:

- 1 szklanka drobno posiekanych migdałów (można sobie pomóc blenderem ;))
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
-100 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko


Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać masło i roztrzepane jajko. Wymieszać łyżką do dokładnego połączenia.
Z ciasta formować małe kulki, układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach, ciastka rozpłyną się podczas pieczenia).
Piec w 160°C przez 15-20 min. do lekkiego zrumienienia brzegów.
Ostygnięte ciasteczka przechowywać w puszcze lub innym szczelnym pojemniku, zjeść w ciągu tygodnia (może wytrzymają dłużej... nie, zbyt są kuszące ;)).










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz