piątek, 26 lipca 2019
Muffiny z borówkami i białą czekoladą
Jak to dobrze, że natknęłam się w szafce na białą czekoladę, a ostatnio zawsze mam w lodówce borówki. Te małe bomby na pewno będą się cieszyć powodzeniem na przyjęciu z dziećmi (choć zachwycają nie tylko małe szkraby ;)). Z tej porcji ciasta można oczywiście zrobić więcej małych "mufinek", ale po co, lepiej zrobić megamuffiny. :D
Przepis na 12 megamuffinów:
Składniki:
Suche:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g posiekanej białej czekolady
Mokre:
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
+ 100 g borówek
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce wszystkie mokre składniki. Dodać mokre do suchych (lub na odwrót). Wymieszać byle jak łyżką, tylko do połączenia składników, na koniec wmieszać borówki. Nałożyć do formy z papilotkami. Piec 30 minut w 180°C. Zostawić na kratce do ostygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz