czwartek, 27 czerwca 2019
Nadziane bataty
Dzisiaj wytrawnie, ale nie do końca, bo przepis na słodkie ziemniaki. Znany pomysł na połówki batatów z ciecierzycą, w mojej wersji smakowej. Pełne smaku, słodkawe i lekko sezamowe. Do podania proponuję prosty sos jogurtowy. Przepyszny wegetariański obiad! :)
Składniki:
- 2 bataty
- 200 g ciecierzycy (polecam ugotowaną samemu, ale może być z puszki lub ze słoika)
- 1 duży pomidor lub kilka małych pomidorków
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżeczki tahini (pasta sezamowa, można zastąpić masłem orzechowym)
- sól, pieprz
- pietruszka
Sos:
- 200 g gęstego jogurtu
- posiekany szczypiorek
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Bataty przekroić na pół, posmarować 1 łyżką oleju, ułożyć na blaszce skórką do dołu. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Piec w 180°C przez ok. 50 min.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekany czosnek, dodać pokrojonego pomidora lub pomidorki, podsmażyć. Dodać curry, zioła i sól do smaku. Wsypać ciecierzycę.
Wymieszać składniki na sos.
Z upieczonych batatów wydobyć część ze środka, tworząc miejsce na farsz. Środek z batatów dodać na patelnię, wymieszać i podgrzać, aby nadzienie było ciepłe.
Bataty wypełnić farszem, przełożyć na talerz. Polać każdą połówkę tahini (po jednej łyżeczce), posypać pietruszką. Podawać z sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Na pewno niedługo wypróbuję ten przepis. Jestem wegetarianką, więc bardzo się cieszę, że pojawił się na blogu taki wpis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że bataty zasmakują. ;)
Usuń