wtorek, 18 czerwca 2019

Drożdżówka z owocami i kruszonką




Klasyka domowych wypieków, u mnie dzisiaj z rabarbarem. Puszyste, z chrupiącą, maślaną kruszonką. Jak każde ciasto drożdżowe, najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe (choć po kilku dniach też daje radę i jest pyszne).

Składniki:

- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 80 g masła
- 500 g owoców (polecam truskawki, jabłka, śliwki lub rabarbar oprószony 3 łyżkami cukru)

Kruszonka:

- 80 g masła (schłodzonego w lodówce lub w temp. pokojowej)
- 80 g cukru
- 120 g mąki

Przygotowanie:

Do rozkruszonych drożdży dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki mleka (podgrzanego do temp. ciała). Odstawić na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować ;). Przesiać mąkę do dużej miski, dodać pozostałe mleko, cukier, jajka, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać mikserem z "hakami" do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto rośnie szybciej, gdy jest cieplej, dlatego lubię robić drożdżówki w lato ;)). Ciasto przełożyć do dużej formy.
Owoce umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Na cieście ułożyć owoce, posypać kruszonką.
Piec ok. 40 minut w 180°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz